Ilgtspējīga attīstība, tas ir....

...pārvaldīt ekonomisko attīstību tā, lai nākamās paaudzes varētu apmierināt savas vajadzības. Jau 1987. gadā Pasaules Vides un attīstības komisija definēja ilgtspējīgu attīstību kā attīstību, kas atbilst pašreizējām vajadzībām, neapdraudot nākamo paaudžu iespējas apmierināt savas vajadzības.

Zrównoważony rozwój z Cedral

Ar ilgtspējas ideju cieši saistīta slēgta cikla ekonomika, ko dēvē arī par aprites ekonomiku. Lai darbotos, ražotu atbilstoši tās principiem, ir jāsamazina izejvielu patēriņš un jānodrošina, ka tiek samazināts vidi bojājošo atkritumu daudzums.

Saskaņā ar principiem

Ilgtspējīgas, slēgta cikla ekonomikas pamatā ir preču ražošana ar iespējami ilgāku kalpošanas laiku, visu produktu un materiālu atkārtotas izmantošanas, atjaunošanas un pārstrādes procesu izmantošana. Ilgtspējīgā būvniecība ne tikai izmanto otrreizēji pārstrādātus materiālus, bet arī būvē veselas ēkas tā, lai nākotnē būtu iespējama to atkārtota izmantošana. Cedral materiāli lieliski iekļaujas šajā scenārijā. Šķiedru cements, no kura tiek izgatavotas gan Cedral plāksnes, gan šīferis, tiek ražots saskaņā ar ilgtspējības un aprites ekonomikas principiem.

Zrównoważony rozwój z Cedral

Efektīvi un estētiski materiāli

Mūsdienu ilgtspējīgā būvniecībā ir svarīgi izmantot izturīgus produktus. Cedral jumtu un fasāžu segumi atbilst šīm prasībām. Turklāt, pateicoties to ilgtspējīgajam un universālajam dizainam, tie nebūs jāmaina daudzus gadus. Tas nozīmē, ka tiek taupīti dabas resursi un samazināts atkritumu daudzums.

Zrównoważony rozwój z Cedral

Šķiedru cementa izturība

Katrā ražošanas posmā Cedral cenšas panākt maksimālu ilgtspējību. Piedāvājot šķiedru cementa izstrādājumus kuri ir izturīgi būvmateriāli, jo šī materiāla kalpošanas laiks ir aptuveni 50 gadi. Jo retāk ēkas ir jāuztur, jāmaina vai jālabo, jo tas ir labāk gan ekonomisku, gan vides apsvērumu dēļ. Šķiedru cementa lielisko izturību nodrošina tādas īpašības kā augsta ūdens un sala izturība, izturība pret augstām un zemām temperatūrām. To nebojā arī putnu mēsli, sēnītes, baktērijas, kukaiņi un kaitēkļi.

Šķiedru cements ir viens no ilgtspējīgākajiem un videi draudzīgākajiem materiāliem.

  • To izmanto jumtu segumiem un fasādēm.
  • Tas ir sertificēts ar vides produkta deklarāciju saskaņā ar starptautiskajiem standartiem.
  • Tas sastāv tikai no videi nekaitīgām izejvielām: cementa, celulozes šķiedras, kaļķu miltiem, ūdens un gaisa.
  • To var izmantot atkārtoti vai pārstrādāt.

Ilgtspējīgas attīstības īstenošana

Etex grupa, kurai pieder Cedral zīmols, jau īsteno pasākumus, kas atbilst ilgtspējīgas attīstības principiem. Tās ietver:

  • izejvielu iegūšana ražošanai pēc iespējas tuvāk rūpnīcām. Eiropā vairāk nekā 70 % izejvielu tiek iegūtas mazāk nekā 200 km attālumā no ražotnēm.
  • elektroenerģijas izmantošana no atjaunojamiem avotiem. Šobrīd tas jau ir 74 %, un uzņēmums vēlas sasniegt mērķi līdz 2030. gadam iegūt 100 % sertificētas atjaunojamās enerģijas.
  • Atkritumu materiālu izmantošana jaunu produktu ražošanā.
  • Cedral produktu ilgmūžība ietekmē dabas resursu saglabāšanu un atkritumu un ar tiem saistīto gāzu emisiju samazināšanu.
  • Cedral izstrādājumi tiek uzstādīti ar atgriezeniski maināmiem stiprinājumiem, kas ir priekšrocība saistībā ar slēgta aprites cikla sistēmu.
Zrównoważony rozwój z Cedral

Mērķi 2030. gadam

  • nulles atkritumu apglabāšana poligonos un vismaz 20 % otrreizēji pārstrādātu materiālu izmantošana.
  • 100% pārstrādāts iepakojums.
  • 50% inovācijas resursu veltīti ilgtspējai.