Vai mājas fasādi iespējams renovēt paša spēkiem? Pieredzes stāsts

Vai bez pieredzes būvniecībā iespējams veikt ventilējamās fasādes instalāciju, turklāt darīt to vienatnē? Kas ir lielākie izaicinājumi, un cik naudas iespējams ietaupīt? Pieredzē dalās Guntars Irbe, kurš šovasar paša spēkiem veica fasādes atjaunošanu savu vecāku mājai Smiltenē.

Pieredzes stāsts ar Cedral

Kā atklāj Guntars, divstāvu Līvānu tipa mājas (100 kvadrātmetru plātība), fasādes atjaunošana, tostarp vecās fasādes demontāža un ēkas siltināšanas darbi viņam aizņēmusi divus mēnešus: “Doma par fasādes renovēšanu paša spēkiem radās, jo vajadzēja palīdzēt vecākiem mājas renovācijas procesā. Ņemot talkā internetā atrodamos materiālus, sapratu, ka nekas sarežģīts tas nav, un, ja smadzenes strādā, tad process ir salīdzinoši vienkāršs. Pēc pāris stundu sērfošanas “YouTube” un sarunas ar “Cedral” pārstāvjiem izdevās ievākt nepieciešamo informāciju gan par karkasa izvietošanu, gan fasādes materiāla montāžu un instrumentiem.”

Pieredzes stāsts ar Cedral

Kādi bija lielākie izaicinājumi?

Ņemot vērā, ka man nav pieredzes celtniecības darbos, tieši neziņa bija viens no lielākajiem izaicinājumiem darba procesa sākumā, taču, pieskrūvējot pirmos pāris dēļus, radās pārliecības sajūta, un ar katru nākamo dēli jutos arvien komfortablāk.

Pieredzes stāsts ar Cedral

Mūsu projekta gadījumā stāsts bija par vecas “Līvānu” tipa mājas renovāciju – tas nozīmē, ka bija jāiegulda liels darbs, lai iztaisnotu sienas un dažreiz jādomā 3 – 4 soļus uz priekšu. Tādās situācijās ir ļoti noderīgi, ja materiālu iespējams manuāli zāģēt un izliekt dēļus, lai piekoriģētu fasādes izvietošanu. Skaidrs ir tas, ka fasādes instalēšana jaunbūvei būtu krietni vienkāršāks process.

Pieredzes stāsts ar Cedral

Daudziem mēdz būt uztraukums par “Cedral” materiālu zāģēšanu, taču ar atbilstošu šķiedrcementa ripzāģi process ir elementārs, turklāt ripa nemaksā dārgi un var kalpot ilgāk nekā vienas mājas renovācijas procesam.

Pieredzes stāsts ar Cedral

Cik naudas iespējams ietaupīt?

Aicinot piegādātājus izteikt piedāvājumus par materiālu iegādi un darba izmaksām, kopējā piedāvājuma summa svārstījās ap 15 000 eiro, līdz ar to ietaupījums ir vērā ņemams. Algojot ārpakalpojumu, jāmaksā ne tikai par meistaru darbu, bet arī par transportu un citiem izdevumiem.

Pieredzes stāsts ar Cedral

Ieteikumi tiem, kas vēl svārstās par montāžas darbu veikšanu?

Ja kāds vēl domā un nevar izlemt par iespēju fasādes montāžu veikt pašiem, noteikti varu ieteikt “Cedral” materiālu – ar atbilstošiem palīginstrumentiem būvniecības darbu meistarība nav nepieciešama. Ja plāno ēku apdzīvot ilgtermiņā un cel to sev vai saviem tuviniekiem, loģiski ir izmantot materiālus, kurus vari uzlikt un par tiem būtībā aizmirst – krāsas atjaunošana saules izbalējumu dēļ nav aktuāla. Ilgā garantija un elementāra uzturēšana ir argumenti, kāpēc izmantošu “Cedral” savā nākamajā projektā.