Kā regulēt mitrumu saimniecības ēkās?

Jūsu dzīvnieki un lauksaimniecības augi ir jūsu iztikas avots, tāpēc jūs tos vēlaties aizsargāt, cik labi vien iespējams. Vides apstākļiem jūsu dzīvnieku novietnēs ir liela ietekme uz dzīvnieku labturību, kas, savukārt, ietekmē to produktivitāti. Tas pats attiecas uz labību un ražu. Jo labāk jūs kontrolēsiet mitruma un temperatūras līmeni noliktavas ēkā, jo mazāki būs zaudējumi. Risinājums ir pareiza ventilācija.

Kā regulēt mitrumu saimniecības ēkās?

Mazāk mitruma saimniecības ēkā nozīmē lielāku produktivitāti

Augsts mitruma līmenis saimniecībā un nepiemērota temperatūra lauksaimniecības ēkā nelabvēlīgi ietekmē jūsu ekonomisko produktivitāti. Karsts, mitrs gaiss paceļas un mēdz veidot kondensātu uz jumta. Tā pilieni pil uz dzīvniekiem vai lauksaimniecības augiem.

Jūsu uzglabātajiem graudiem un labībai mitrums rada pelējumu un puvi, kas izraisa produkcijas pasliktināšanos. Zemāka kvalitāte nozīmē zemākas cenas, ko par to varēsiet saņemt. Var gadīties arī tā, ka jums būs jāizmet kāda produkcijas daļa, ja tā vairs nebūs derīga (dzīvnieku vai cilvēku) patēriņam. Neskartās ražas daļas atdalīšana no bojātās produkcijas ir arī laikietilpīgs process.

Dzīvniekiem mitrums atstāj sekas uz to veselību un produktivitāti. Mitrs gaiss un kondensāts veicina baktēriju vairošanos. Tas parasti izraisa dzīvnieku elpceļu slimības ar visām no tā izrietošajām izmaksām: lielākus veterinārārsta rēķinus, zemāku barības pārstrādi, lēnāku augšanu, mazāk saražotā piena. Arī klienti arvien kritiskāk raugās uz antibiotiku lietošanu gaļas vai piena ražošanā.

Kā regulēt mitrumu saimniecības ēkās?

Dabiskā ventilācija mitruma un smakas kontrolei

Labākais veids, kā izvadīt mitrumu no saimniecības ēkām, ir dabiskā ventilācija. Tai ir arī tāda priekšrocība, ka vienlaicīgi ar smaku izvadīšanu no ēkām tajās ieplūst arī svaigs gaiss. Tas veicina jūsu dzīvnieku labturību - laimīgi un veselīgi dzīvnieki aug ātrāk un saražo vairāk.

Dabiskajai ventilācijai ir nepieciešams vilkmes vai skursteņa efekts. Karstais gaiss paceļas. Tāpēc jumtam ir jāparedz atveres, lai siltais, mitrais gaiss varētu izplūst no ēkas. Tajā pat laikā ēkas sānos ir jāparedz gaisa ieplūdes atveres, pa kurām tiek ievilkts svaigs gaiss. Tomēr ventilācijas atverēm jābūt izvietotām pietiekami augstu, lai nerastos caurvējš.

Kā regulēt mitrumu saimniecības ēkās?

Dažādi ventilācijas konstrukciju veidi

Šos ventilācijas veidus var izmantot jaunbūvēm, kā arī vairumā gadījumu, veicot renovāciju.

  • Atvērtas kores (aizsargātas vai neaizsargātas): nodrošina efektīvu ventilāciju, vienlaicīgi samazinot caurvēju. Lietus, kas trāpīs kores zonā, tiks novadīts virs viļņotās loksnes. Tās priekšrocība ir tāda, ka to var piemērot jebkurai jumta konstrukcijai.

  • Elpojošie jumti: ievietojot latas starp viļņoto lokšņu rindām, tiek izveidota vispārējā ventilācija. Tā tiek samazināta kondensāta veidošanās visā jumta zonā. Mazās ventilācijas atveres samazina nokrišņu iekļūšanu.

  • Jumti ar atstarpēm: atstājiet atstarpi starp jumta seguma loksnēm, lai izveidotu kārtīgu ventilāciju lielākām lauksaimniecības ēkām un tur, kur notiek intensīva audzēšana. Jumti ar atstarpēm ēkā ļauj iekļūt arī dabiskajai dienasgaismai.

  • Ventilācijas kores, piemēram, pusapaļās kores un divdaļīgas ventilācijas kores. Tās ļauj izveidot dabisku ēku ventilāciju.

Eternit piedāvā pilnu ventilācijas risinājumu klāstu, kas ir saderīgi ar jumta seguma loksnēm.

Kā regulēt mitrumu saimniecības ēkās?

Piemērota ventilācijas plūsmas ātruma noteikšana

Iesakām izlasīt ieteikumus dzīvnieku novietnēm jūsu valstī, lai uzzinātu konkrētas prasības ventilācijai.

Piemēram, Apvienotās Karalistes ieteikumos attiecībā uz dzīvnieku novietnēm ir noteikts 0,04 m² liels gaisa izplūdes laukums uz vienu jaunlopu un 0,10 m² liels gaisa izplūdes laukums uz pieaugušu dzīvnieku. Gaisa ieplūdēm ir jābūt vienmērīgi izvietotām sānu sienās, un tām jābūt četrreiz lielākām par izplūdes laukumu, lai uzturētu gaisa plūsmu visā ēkā, tajā pat laikā samazinot gaisa plūsmas ātrumu (caurvēju) dzīvnieku augstumā.

Paturiet prātā arī to, ka vasarā un ziemā ir atšķirīgas mitruma un temperatūras kontroles nepieciešamības. Vasarā staļļos un kūtīs uzkrājas karstums, ko nepieciešams izvadīt, izmantojot intensīvāku ventilāciju.