Vai demontēt veco azbesta jumtu?

Azbesta viļņotās loksnes ir ļoti izplatītas lauksaimniecības nozarē. Tās parasti ir uzstādītas pirms vairākiem desmitiem gadu un, iespējams, pašlaik pamazām dilst laikapstākļu iedarbības rezultātā. Ja tā ir, ir iespējama azbesta šķiedru izplatīšanās un tās ir kaitīgas veselībai un apkārtējai videi. Neriskējiet ‒ atjaunojiet savu jumtu!

Eternit pieredze ar azbesta materiāliem

Azbests ir aizliegts mūsu ražošanas procesos kopš 2002. gada. Tomēr turpinām ar maksimālu rūpību risināt mūsu pagātnes darbības sekas. Saskaņā ar zinātnisko datu un tiesību aktu attīstību Etex uzņēmumi veica pasākumus noteikto iedarbības ierobežojumu ievērošanai, visbeidzot aizliedzot azbesta izmantošanu ražošanā visā pasaulē. Diemžēl nevaram mainīt pagātni. Taču esam noteikuši par pienākumu visiem saviem uzņēmumiem palīdzēt no azbesta cietušajiem.

roof renovation

Kā var atpazīt azbesta viļņotās loksnes?

Ja jūsu jumts ir uzstādīts līdz 1993. gadam, tā sastāvā, visticamāk, ir azbests. 1993. gadā Eternit pārtrauca šī materiāla izmantošanu viļņotajās loksnēs. Ja nezināt, kad tieši ir uzstādīts jūsu jumts, meklējiet burtus NT (New Technology ‒ jaunā tehnoloģija) uz viļņotās loksnes; skatiet attēlu. Skatieties viļņotās loksnes augšpusē pie pēdējā (sestā) uz augšu vērstā viļņa no sāniem. Šie burti norāda, ka šis cements satur sintētiskās šķiedras, celulozi un dažādas piedevas, nevis azbestu. Ja joprojām neesat pārliecināti, ka viļņotā loksne nesatur azbestu, to noskaidrot var palīdzēt eksperts.

roof renovation

Vai varu azbestu demontēt pats?

Privātpersonai ir atļauts demontēt līdz 35 m² azbesta (jumta), kas ir labā stāvoklī. Tas ir atļauts tikai stingri noteiktās situācijās. Informāciju par to, kādos gadījumos tas ir atļauts, varat saņemt vietējās atbildīgajās iestādēs.Par azbesta demontāžu vienmēr ir jāziņo vietējām atbildīgajām iestādēm.

Vairāk nekā 35 m² azbesta demontāža ir obligāti jāveic sertificētam uzņēmumam saskaņā ar 2005. gada Azbesta demontāžas likuma 6. panta pirmo daļu. Saskaņā ar šā panta trešo daļu, ja darbu veic nesertificēts uzņēmums, jums var tikt piemērots sods.

Ja kāpjat uz jumta, obligāti ievērojiet visus piesardzības pasākumus. Iesakām uzticēt šādu darbu profesionāļiem. Speciālisti būs labāk sagatavoti drošai šāda darba veikšanai.

agri support

Vai jums ir vēl jautājumi? Lūdzu, droši sazinieties ar mums.